Instalatii GPL

Instalatii GPL

GPL (gaz petrolier lichefiat) este al treilea cel mai popular combustibil in lume cu aproximativ 30 milioane de autoturisme care utilizeaza acest combustibil alternativ. Tarile cu cele mai multe autoturisme care ruleaza pe GPL sunt: Italia, Polonia, Coreea de Sud, Turcia si Australia.

  • Polonia este cea mai de succes piata de GPL din Europa. In 2012, existau  2,500,000 autoturisme care utilizau instalatii GPL.
  • Italia este una dintre primele tari din lume care a introdus instalatii GPL in Europa, in anul 1950. Cu peste 1,000,000 autoturisme, Italia este a doua piata de GPL din Uniunea Europeana. Incepand din anul 2008, General Motors a vandut 2 treimi din autoturisme echipate cu instalatii GPL din fabrica. Sursa:  http://en.wikipedia.org/wiki/Autogas
  • In Romania se monteaza anual intre 15.000-20.000 instalatii GPL, aproximativ 160.000 autoturisme ruleaza pe GPL.
  • Tot mai multi producatori de autoturisme isi concentreaza eforturile in directia productiei de motoare ecologice, una dintre solutii fiind echiparea cu GPL direct din fabrica: Dacia Renault, Opel, Subaru, Fiat, Skoda, Toyota si Volvo.
  • Mentalitatea conform careia instalatia GPL duce la uzura prematura a motorului este total gresita. Studiile au demonstrat ca GPL protejeaza mai mult motorul decat benzina datorita arderii aproape complete (99% fata de 86% benzina) si a emisiilor de noxe reduse cu 40-50% comparativ cu motorul pe benzina.

Instalatia GPL dispune de sisteme de protectie la impact strict verificate si omologate la nivel international, fiind mult mai sigura decat  benzina.

Astfel, rezervorul GPL este realizat din otel special,  tratat  impotriva fisurilor  in caz de accident, fiind de 20 ori mai rezistent decat rezervoarele pe benzina. Aceste rezervoare GPL impiedica umplerea la mai mult de 80% din capacitate, asigurandu-se o perna de aer pentru dilatarea gazului.